Home / Nieuws / Duikmedische keuring

Duikmedische keuring

Een duikmedische keuring is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op het duiken. Het is een grondige medische beoordeling die ervoor zorgt dat duikers in goede gezondheid zijn en dat er geen medische aandoeningen zijn die het duiken kunnen belemmeren.

De duikmedische keuring bestaat uit verschillende onderdelen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de gezondheid van het hart en de longen, de bloeddruk en de algemene gezondheidstoestand van de duiker. Er wordt ook gekeken naar eventuele medicatie die de duiker gebruikt, en of deze van invloed kunnen zijn op het duiken.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar het gehoor en het zicht van de duiker. Goed gehoor is bijvoorbeeld belangrijk om de instructies van de duikleider goed te kunnen horen, terwijl goed zicht essentieel is voor de veiligheid onder water.

Bij de keuring wordt er ook gekeken naar eventuele specifieke medische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op het duiken, zoals astma of epilepsie. Als er sprake is van een medische aandoening, dan kan de duiker doorverwezen worden naar een specialist voor een verdere beoordeling.

Belang van de medische keuring

Het is belangrijk om op tijd een duikmedische keuring te laten uitvoeren, bij voorkeur minimaal 6 weken voorafgaand aan de geplande duikactiviteit. Dit geeft voldoende tijd om eventuele medische aandoeningen te behandelen en de duiker in goede gezondheid te krijgen voor de duik. Bij veel duikstekken wordt tegenwoordig gevraagd om een medische keuring.

Kortom, een duikmedische keuring is een belangrijk onderdeel van de duik-voorbereiding en zorgt ervoor dat duikers veilig en verantwoord kunnen duiken. Het is aan te raden om hier op tijd aandacht aan te besteden, zodat eventuele gezondheidsproblemen nog voor je volgende duik kunnen worden opgelost en jij zorgeloos kan gaan duiken.


Wil jij je nog inschrijven voor de keuring kies dan voor één van de onderstaande data.